Skip to main content

Chinese voedingsleer

Ook zo in de war van alle voedingstrends? Wat is nu eigenlijk gezond? En is dat dan ook voor iedereen gezond?

De Chinese voedingsleer kijkt niet naar calorieën en losse getallen maar kijkt naar wat de mens echt verteren kan. Alleen voedingsmiddelen die je goed kunt verteren, houden het lichaam gezond.
In eerste instantie wordt het verteringssysteem in balans gebracht, zodat een opgeblazen gevoel en overmatige trek in zoet verdwijnen. Bijeffecten zijn: meer energie, een aangenamere lichaamstemperatuur, een betere slaap, gewichtsverlies.

Het is belangrijk dat je eet volgens je stofwisselingstype

De een voelt zich heerlijk als hij of zij een koolhydraatrijke maaltijd op heeft. Het voedt goed en diegene voelt zich er fit bij. Daarnaast zal hij of zij hier niet dik van worden.
Een ander heeft juist behoefte aan meer eiwitten en vetten. Deze persoon heeft bijvoorbeeld vlees of eieren nodig om een paar uur vooruit te kunnen. Een koolhydraatrijke maaltijd maakt dan juist sloom.
Het is dus belangrijk dat je eet wat je goed kunt verteren om je fit te voelen, je weerstand te optimaliseren, je mentaal sterk te voelen en voor een goede spijsvertering. Als je eet wat je niet goed kunt verteren, kun je daar allerlei klachten van krijgen en dik van worden.

Chinese voedingsleer is een belangrijk onderdeel van de TCM (Traditionele Chinese geneeskunst). Er wordt goed naar allerlei symptomen gekeken (ook de vage klachten) van de patiënt/cliënt. Er wordt zo bepaald welke voeding ondersteunend is voor de klachten en welke voeding beter vermeden of beperkt kan worden.

De principes van de Chinese voedingsleer zijn makkelijk toepasbaar op Europese eetgewoonten.

Vergoeding door een zorgverzekeraar is niet van toepassing als het consult uitsluitend een voedingsadvies inhoudt.

“Het gaat er niet om wat je eet, maar wat je kunt verteren”